Przepis autorski (mój).
Cukinia w moim domu znana jest od dawna i wszyscy uwielbiamy jej smak.
(Ufff, bo nie z wszystkimi rzeczami tak jest.)
Tak przygotowana jest niezwykle pyszną i sytą przekąską, która idealnie znika bez dodatków, a czasami z ulubionym sosem.
Sposób na ciasto jest często przeze mnie praktykowany i właśnie przeważnie tak przyrządzam różne warzywa, czy kiełbaski (jeśli mają być smażone w cieście).
Wystarczy pozmieniać przyprawy i mamy pyszne dodatki.
Polecam!
1 cukinia (mała)
Ciasto:
1 jajko
3/4-1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mleka (może być 1:1 z wodą)
2-3 łyżki prażonej cebulki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżki octu spirytusowego
sól do smaku (około 1/3 łyżeczki)
Dodatkowo:
mąka do obtaczania
olej do głębokiego smażenia
Ciasto:
1 jajko
3/4-1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mleka (może być 1:1 z wodą)
2-3 łyżki prażonej cebulki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżki octu spirytusowego
sól do smaku (około 1/3 łyżeczki)
Dodatkowo:
mąka do obtaczania
olej do głębokiego smażenia
Umytą cukinię pokroić (ze skórką) w plasterki.
Jajko zmiksować z mlekiem i mąką.
Dodać sól i prażoną cebulkę.
W dużej łyżce rozmieszać (nad miską z ciastem) sodę z octem.
Mieszaninę (będzie mocno się pienić) natychmiast dodać do ciasta i wymieszać.
Plasterki cukinii dokładnie obtoczyć w mące i kolejno zanurzyć w cieście.
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Odsączyć na ręczniku papierowym i natychmiast podawać.
Dodać sól i prażoną cebulkę.
W dużej łyżce rozmieszać (nad miską z ciastem) sodę z octem.
Mieszaninę (będzie mocno się pienić) natychmiast dodać do ciasta i wymieszać.
Plasterki cukinii dokładnie obtoczyć w mące i kolejno zanurzyć w cieście.
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Odsączyć na ręczniku papierowym i natychmiast podawać.
(Ja taką cukinię uwielbiam też na zimno.)
Smaczne
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńTypowo letnie smaki, uwielbiam cukinie <3
OdpowiedzUsuńJa również.
UsuńWygląda super, zjadłabym!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
Usuń