Przepis autorski (mój).
Już Wam pisałam, że...
Płatki jęczmienne są doskonałym źródłem wartości odżywczych dla naszego organizmu.
Zawierają sporo białka, składników mineralnych (potasu, fosforu, magnezu, żelaza) oraz
witamin.
Są bogate w niacynę (witamina PP), która ma duży wpływ na wygląd i stan naszej skóry, a zawarty w nich błonnik pokarmowy pomaga obniżać poziom
cholesterolu we krwi.
Posiadają one również właściwości lecznicze, m.in. antynowotworowe i
antywirusowe.
Wracając do ciasteczek...
Wyszły cudownie pachnące, chrupkie i rewelacyjne w smaku.
Uwierzcie, że smak chałwy w połączeniu z czekoladą - kuuusi niesamowicie!
Sami spróbujcie!
(około 18 sztuk)
100g masła/margaryny
2-3 łyżki pasty tahini
100g cukru
1 szczypta soli
1 jajko
100g płatków jęczmiennych (mogą być inne)
60g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
50g czekolady
W dużej misce zmiksować masło/margarynę ze szczyptą soli i cukrem.
Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni.
Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę.
Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
(Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.)
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15-18 minut w 180 stopniach.
Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
(Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.)
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15-18 minut w 180 stopniach.
(Powinny być lekko zarumienione. Dużej pieczone mogą być zbyt chrupiące.)
Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche.
Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche.
Możecie zrobić te ciasteczka na taki sposób (klik).
Pastę tahini i inne produkty można nabyć tu (klik w zdjęcie):
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!