czwartek, czerwca 02, 2016

Sałatka z ogórków z curry i musztardą


Sałatka z ogórków z curry i musztardą jest tak smaczna, że można ją wyjadać bezpośrednio ze słoika. Przyznam, że takie ogórki robię dość często i to nie tylko w sezonie, ponieważ gdy przygotuję sporo słoików latem, to niestety nie starczają na zbyt długo. Ogórki z curry i musztardą to doskonałe połączenie. Całość jest dość łagodna, czyli taka jak lubię i bardzo zharmonizowana, gdyż żaden z dodatków nie dominuje. Zresztą co ja tu będę się rozpisywać, koniecznie sami wypróbujcie mój sprawdzony przepis!
 
 

Sałatka z ogórków z curry i musztardą - składniki:

 
  • 1,5 kg ogórków gruntowych 
  • 1 cebula
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka gorczycy

Zalewa:

  • 1 szklanki wody (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki octu
  • 1 szklanki cukru2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka curry


Sałatka z ogórków z curry i musztardą - przygotowanie:

 
Ogórki umyć, obrać, pokroić w plasterki i wymieszać z cebulą uprzednio pokrojoną w piórka.
Wszystkie składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki z cebulą, dodać gorczycę z musztardą i wymieszać. Całość odstawić na 4-5 godzin. Po tym czasie sałatkę z zalewą przełożyć do słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować około 7-10 minut.
(7-10 minut dla słoików małych oraz średnich. Czas liczy się od chwili zagotowania się wody.)
Słoiki ułożyć do góry dnem do momentu ostygnięcia.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger