Sałatka z ogórków z curry i musztardą jest tak smaczna, że można ją wyjadać bezpośrednio ze słoika. Przyznam, że takie ogórki robię dość często i to nie tylko w sezonie, ponieważ gdy przygotuję sporo słoików latem, to niestety nie starczają na zbyt długo. Ogórki z curry i musztardą to doskonałe połączenie. Całość jest dość łagodna, czyli taka jak lubię i bardzo zharmonizowana, gdyż żaden z dodatków nie dominuje. Zresztą co ja tu będę się rozpisywać, koniecznie sami wypróbujcie mój sprawdzony przepis!
Sałatka z ogórków z curry i musztardą - składniki:
- 1,5 kg ogórków gruntowych
- 1 cebula
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka gorczycy
Zalewa:
- 1 szklanki wody (1 szklanka = 250 ml)
- 1/2 szklanki octu
- 1 szklanki cukru2 łyżki soli
- 1 łyżeczka curry
Sałatka z ogórków z curry i musztardą - przygotowanie:
Ogórki umyć, obrać, pokroić w plasterki i wymieszać z cebulą uprzednio pokrojoną w piórka.
Wszystkie składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki z cebulą, dodać gorczycę z musztardą i wymieszać. Całość odstawić na 4-5 godzin. Po tym czasie sałatkę z zalewą przełożyć do słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować około 7-10 minut.
Wszystkie składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki z cebulą, dodać gorczycę z musztardą i wymieszać. Całość odstawić na 4-5 godzin. Po tym czasie sałatkę z zalewą przełożyć do słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować około 7-10 minut.
(7-10 minut dla słoików małych oraz średnich. Czas liczy się od chwili zagotowania się wody.)
Słoiki ułożyć do góry dnem do momentu ostygnięcia.
Słoiki ułożyć do góry dnem do momentu ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!