Ciasteczka są przepyszne, bardzo delikatne i niezwykle kruche.
Idealnie sprawdzą się do podjadania w ciągu dnia, do wina, piwa - czy jako przekąska przez telewizorem.
Możecie doprawić je wg własnego smaku lub zrobić w sposób (*) opisany na końcu postu.
Pycha!
(około 14 dużych sztuk, 30 mniejszych)
150g mąki pszennej
100g masła/margaryny
1 żółtko
Dodatkowo:
1/3 łyżeczki soli
1/2-3/4 łyżeczki czosnki granulowanego (wg gustu)
odrobina pieprzu/czarnuszki
Masło/margarynę wymieszać z żółtkiem oraz następnie z mąką i przyprawami.
Zagniecione ciasto wstawić do lodówki - minimum na 30 minut.
Następnie ciasto rozwałkować (podsypując mąką) na grubość 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty.
Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 12 minut w 190 stopniach.
(Powinny być lekko zarumienione.)
(*) Ciasteczka można też zrobić w inny sposób. Do ciasta należy dodać odrobinę soli, a przed pieczeniem ciastka posmarować białkiem i oprószyć przyprawami lub żółtym serem.
Ciastka ciężko się wałkowało, ciągle pękało na obrzeżach, po wycięciu kółek rozsypywały się przy przenoszeniu. Po upieczeniu w rękach się rozpadały a w ustach miało się jakby piach. Niesmaczne. Nie wiem co poszło nie tak, wszystko zrobiłam jak trzeba
OdpowiedzUsuńNiemożliwe. Ciasto powinno być idealne do wałkowania i miękkie. Inspirowałam się innym przepisem, który też nie sprawiał problemów. Upieczone ciasteczka smakują rewelacyjnie. Nie powinny być pisakowe, a kruche. Czy na pewno proporcje składników zostały zachowane?
UsuńWspaniale ciasteczka sie prezentują
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńZrobiłam dla męża. Super do piwka zamiast chipsów.
OdpowiedzUsuńSuper <3 A masz może zdjęcie?
UsuńZa kilka dni będę robiła z podwójnej porcji to wyślę.
UsuńDobrze, czekam <3
Usuń