Jakiś czas temu (16 maja - jakim sposobem zapomniałam o tej recenzji?) miałam okazję uczestniczyć w warsztatach, którego tematem
przewodnim było pieczenie idealnego tortu.
Odbyły się one w Studiu
Kulinarnym Atuty, a prowadził je sam Walentyn Pankiewicz, znany jako "Twardy Szparag" (finalista "Polskiego Turnieju Wypieków", uczestnik I edycji "MasterChefa", absolwent Akademii Kurta Schellera).
"Jak wyczarować wymarzony tort?" - z wielkim entuzjazmem podeszłam do tego zagadnienia.
Pomimo, że posiadam "jakieś tam" doświadczenie w wypiekach i swój pierwszy tort upiekłam mając kilkanaście lat - w warsztatach wzięłam udział - mając nadzieję, że dowiem się ciekawych i nowych rzeczy.
Zawsze uważałam/uważam, że "człowiek uczy się przez całe życie, a i tak umiera głupi"...
Podczas warsztatów podzieliliśmy się na 4 grupy i wspólnie piekliśmy biszkopty, które następnie były bazą do naszych osobistych tortów.
Każdy aktywnie uczestniczył w swoim zadaniu, a miła atmosfera dawała o sobie znać.
Walentyn jest świetnym nauczycielem, a jego poczucie humoru sprawiało, że taka nauka to czysta przyjemność i świetna zabawa.
Dużo tłumaczył, pomagał i opowiadał różne ciekawostki, które na pewno przydadzą się wszystkim - jeszcze niejednokrotnie.
Z chęcią opowiadał na wszelkie pytania i zawsze służył radą.
Każdy zrobił swój tort składający się z biszkoptu genueńskiego i musu czekoladowego.
Całość apetycznie komponowała się z pysznym ganache czekoladowym.
Wspólnie temperowaliśmy czekoladę i robiliśmy z niej (i nie tylko) ozdoby.
Wszystkie torty wyglądały bajecznie i wyjątkowo.
Niejedna cukiernia mogłaby Nam pozazdrościć!
Dostaliśmy srebrne pudełka, w które zapakowaliśmy swoje dzieła i zabraliśmy je do domu.
Wspaniały i apetyczny prezent!
Kiedy zleciały te ponad 4 godziny?
Nie wiem.
Było tak rewelacyjnie, że nikt nie zwrócił na to uwagi.
Jeśli tak wyglądają wszystkie warsztaty kulinarne - chciałabym uczestniczyć w nich - jak najczęściej!
Jeśli chcecie się czegoś nauczyć i mile spędzić czas - Atuty to dobry wybór!
Studio jest świetnie wyposażone, posiada przyjemny klimat, a osoby które tam pracują są niezwykle sympatyczne.
Aż nie chce się stamtąd wychodzić...
Poważnie!
Na blogu niejednokrotnie opowiem Wam o ciekawych trikach, o których sama się dowiedziałam.
Zapewniam, że takie ciekawostki ułatwiają pracę w kuchni i z pozoru banalna rzecz - może uczynić cuda!
Zawsze uważałam/uważam, że "człowiek uczy się przez całe życie, a i tak umiera głupi"...
Podczas warsztatów podzieliliśmy się na 4 grupy i wspólnie piekliśmy biszkopty, które następnie były bazą do naszych osobistych tortów.
Każdy aktywnie uczestniczył w swoim zadaniu, a miła atmosfera dawała o sobie znać.
Zdjęcie: Atuty. |
Zdjęcie: Atuty. |
Walentyn jest świetnym nauczycielem, a jego poczucie humoru sprawiało, że taka nauka to czysta przyjemność i świetna zabawa.
Dużo tłumaczył, pomagał i opowiadał różne ciekawostki, które na pewno przydadzą się wszystkim - jeszcze niejednokrotnie.
Z chęcią opowiadał na wszelkie pytania i zawsze służył radą.
Każdy zrobił swój tort składający się z biszkoptu genueńskiego i musu czekoladowego.
Całość apetycznie komponowała się z pysznym ganache czekoladowym.
Wspólnie temperowaliśmy czekoladę i robiliśmy z niej (i nie tylko) ozdoby.
Wszystkie torty wyglądały bajecznie i wyjątkowo.
Niejedna cukiernia mogłaby Nam pozazdrościć!
Dostaliśmy srebrne pudełka, w które zapakowaliśmy swoje dzieła i zabraliśmy je do domu.
Wspaniały i apetyczny prezent!
Kiedy zleciały te ponad 4 godziny?
Nie wiem.
Było tak rewelacyjnie, że nikt nie zwrócił na to uwagi.
Jeśli tak wyglądają wszystkie warsztaty kulinarne - chciałabym uczestniczyć w nich - jak najczęściej!
Jeśli chcecie się czegoś nauczyć i mile spędzić czas - Atuty to dobry wybór!
Studio jest świetnie wyposażone, posiada przyjemny klimat, a osoby które tam pracują są niezwykle sympatyczne.
Aż nie chce się stamtąd wychodzić...
Poważnie!
Zapewniam, że takie ciekawostki ułatwiają pracę w kuchni i z pozoru banalna rzecz - może uczynić cuda!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!