Przepis autorski (mój).
Szybka i smaczna propozycja na delikatny, a jednocześnie syty obiad.
Mięso z indyka jest miękkie, aromatyczne i idealnie łączy się z pieczarkami oraz lekkim, pomidorowym sosem.
Gulasz podałam z makaronem ryżowym, ale w zasadzie pasuje on do wszystkiego.
Pycha!
(3 porcje)
500g mięsa z indyka
200g pieczarek
2 pomidory (użyłam malinowych)
1 czerwona cebula (może być zwykła)
2-3 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu drobiowego
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka przyprawy do gyrosa
1 szczypta majeranku (solidna)
1 szczypta bazylii (solidna)
chilli, papryka słodka (w proszku)
sól
Dodatkowo:
olej
Opcjonalnie:
1 łyżka skrobi kukurydzianej do zagęszczenia (może być dowolna mąka bezglutenowa, ewentualnie pszenna - ale danie będzie już w wersji z glutenem)
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paseczki lub grubszą kostkę i wymieszać z przyprawą do gyrosa.
Całość zarumienić na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do garnka.
Pieczarki pokroić na pół i następnie w plasterki, czosnek również w plasterki, a cebulę w piórka.
Wszystko razem podsmażyć na tłuszczu po indyku i połączyć z mięsem.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na szóstki i dodać do reszty - razem z listkiem laurowym i zielem angielskim.
Całość zalać bulionem i dusić (pod przykryciem) do miękkości.
(Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.)
Pod koniec gotowania wsypać pozostałe przyprawy i ewentualnie sos zagęścić skrobią/mąką.
W razie potrzeby doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!