Przepis autorski (mój).
Ciastka można zrobić na dwa sposoby, a mianowicie - pobawić się i upiec małe, chrupiące słodkości lub pójść na łatwiznę i zrobić 1-2 większe.
Niby masa jest taka sama, ale w smaku czuć różnicę.
Większe ciacho nie jest już takie chrupiące, a bardziej delikatne i kruche - w zależności od grubości.
Nie mniej - oba warianty smakują rewelacyjnie.
Możecie dodać różne bakalie, orzechy, kakao/karob, aromat.
Ja część upiekłam z orzechami brazylijskimi i karobem.
Pycha!
Ciasteczka nie zawierają glutenu.
(ponad 30 małych sztuk, lub 1-2 duże)
150g mąki jaglanej
50g płatków jaglanych
150g masła
1 jajko
120g ksylitolu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szczypta soli
kilka kropel soku z cytryny
Dodatkowo:
2-3 łyżka karobu
50g orzechów brazylijskich
W dużej misce zmiksować masło ze szczyptą soli i cukrem.
Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, karob, proszek do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, karob, proszek do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Na końcu wmieszać odrobinę soku z cytryny i posiekane orzechy.
Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni.
Sposób 1:
Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
(Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.)
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12-15 minut w 180 stopniach.
Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche.
Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
(Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.)
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12-15 minut w 180 stopniach.
Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche.
Sposób 2:
Masę wyłożyć do szczelnie zamkniętej tortownicy (o średnicy około 20 cm).
Piec tak samo jak powyżej, z tymże czas wydłużyć do około 30 minut.
Możecie zrobić te ciasteczka też w taki sposób (klik).
Ksylitol i orzechy brazylijskie znalazłam w swoim boxie, który można zamówić tu (klik).
Co miesiąc do otrzymania są różne zdrowe produkty, które warto wkomponować w swoją dietę.
To mój już drugi box, który w 100% (a może i w 200) spełnił moje
oczekiwania, a wartość produktów, które zawierał - przekroczyła jego
cenę.
Uwielbiam takie co miesięczne niespodzianki!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!