Kiedyś, jak tylko zaczynał się sezon na truskawki - moja mama obowiązkowo gotowała taką zupę.
Do dziś pamiętam ten smak...
Owoce, kluseczki i śmietana...
Pycha!
500g truskawek
1,5 litra wody
cukier (do smaku; w zależności jak słodkie są truskawki)
Zacierka:
250g mąki pszennej
szczypta soli
kilka łyżek wody (w zależności jak chłonna jest mąka)
Dodatkowo:
śmietana
Przygotować zacierkę.
Do mąki dodać sól i stopniowo wodę - tyle, aby powstało dość twarde, zwarte i elastyczne ciasto.
Truskawki zagotować z cukrem.
Za pomocą palców urywać niewielkie kawałki ciasta (kluseczki) i wrzucać do gotującej się zupy.
Całość zamieszać i podgotować 2-3 minuty.
Na końcu dodać śmietanę, którą można też wymieszać osobno - w miseczkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!