Bardzo prosta w przygotowaniu i smaczna wędlina domowa.
Sami się zdziwicie, że nie ma nic w tym skomplikowanego, a efekt...
Zresztą sami się przekonajcie.
1,2 kg szynki wieprzowej
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
4 ząbki czosnku
2 czubate łyżki majeranku
Szynkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Mięso umieścić w misce i dokładnie natrzeć cukrem, a następnie przykryć folią i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie szynkę dokładnie umyć, osuszyć i natrzeć solą.
Miskę przykryć i znów wstawić na 24 godziny do lodówki.
Ponownie umyć i osuszyć.
Wszystkie przyprawy wymieszać i natrzeć nimi szynkę.
Ponownie umyć i osuszyć.
Wszystkie przyprawy wymieszać i natrzeć nimi szynkę.
Całość obłożyć posiekanym czosnkiem, przykryć folią i wstawić na 48 godzin do lodówki.
Po tym czasie przełożyć ją do pończochy i zawiesić w przewiewnym oraz ciepłym miejscu.
Tak przygotowana ma wisieć 4-5 dni.
Po tym czasie przełożyć ją do pończochy i zawiesić w przewiewnym oraz ciepłym miejscu.
Tak przygotowana ma wisieć 4-5 dni.
Następnie mięsko należy zawinąć w lnianą ściereczkę i wstawić do lodówki.
Szynka im dłużej dojrzewa tym jest lepsza i daje się kroić w idealne, cieniuteńkie plastry.
Szynka im dłużej dojrzewa tym jest lepsza i daje się kroić w idealne, cieniuteńkie plastry.
Czy mamy ją jeść surową?
OdpowiedzUsuńTak, to taki typ wędliny.
UsuńJest bardzo dobra polecam
OdpowiedzUsuń