Sos beszamelowy idealnie nadaje się do zapiekanek, potraw z mięsa i warzyw.
Jest podstawą wielu dań kuchni europejskiej.
1/2 litra mleka
2 łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
listek laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Mleko zagotować z listkiem laurowym oraz zielem angielskim i pozostawić do ostudzenia.
W tym czasie na patelni rozpuścić masło i energicznie mieszając - wsypać mąkę.
(Mąka nie powinna się zarumienić.)
(Mąka nie powinna się zarumienić.)
Całość zdjąć z ognia oraz dokładnie wymieszać z mlekiem.
(Mleko należy dolewać powoli.)
Gotowy sos doprawić do smaku.
Gotowy sos doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!