czwartek, maja 19, 2016

Sos beszamelowy


 Sos beszamelowy idealnie nadaje się do zapiekanek, potraw z mięsa i warzyw.
Jest podstawą wielu dań kuchni europejskiej.
 
1/2 litra mleka
2 łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
listek laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Mleko zagotować z listkiem laurowym oraz zielem angielskim i pozostawić do ostudzenia.
W tym czasie na patelni rozpuścić masło i energicznie mieszając - wsypać mąkę.
(Mąka nie powinna się zarumienić.)
Całość zdjąć z ognia oraz dokładnie wymieszać z mlekiem.
(Mleko należy dolewać powoli.)
Gotowy sos doprawić do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger