czwartek, maja 12, 2016

Placki z jajek i żółtego sera

Placuszki z jajek i żółtego sera

Placki z jajek i żółtego sera wywodzą się z kuchni amerykańskiej. Są naprawdę przepyszne, zadziwiająco delikatne i puszyste. Poza tym pachną naprawdę kusząco. Na patelni ładnie rosną jak racuchy, więc nie obawiajcie się, że się rozpłyną. Możecie do środka dodać ulubione dodatki oraz podawać je z dowolnym sosem. Ja je uwielbiam po prostu w wersji solo. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, najlepiej podwajając składniki, bo zapewniam, że te placuszki jajeczno-serowe znikną ekspresowo!

Ilość: 9 sztuk
Czas przygotowania: 15 minut


Placki z jajek i żółtego sera - składniki:


  • 2 jajka
  • 25g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu (solidna)
  • 75g żółtego sera

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
 
 

Jak zrobić  placki z jajek i żółtego sera?

 
Jajka zmiksować z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Masę połączyć z uprzednio startym (na średnich oczkach tarki) serem. Na patelni rozgrzać dość sporą ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej wykładać niewielkie porcje ciasta. Placki smażyć na średnim ogniu z obu stron.
(Powinny być zarumienione.)
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.

Racuchy z jajek i żółtego sera

2 komentarze:

  1. Bardzo dobre. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowały. I zachęcam do przesłania zdjęć, które z przyjemnością umieszczam na swoim fanpage.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger