Placki z jajek i żółtego sera wywodzą się z kuchni amerykańskiej. Są naprawdę przepyszne, zadziwiająco delikatne i puszyste. Poza tym pachną naprawdę kusząco. Na patelni ładnie rosną jak racuchy, więc nie obawiajcie się, że się rozpłyną. Możecie do środka dodać ulubione dodatki oraz podawać je z dowolnym sosem. Ja je uwielbiam po prostu w wersji solo. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, najlepiej podwajając składniki, bo zapewniam, że te placuszki jajeczno-serowe znikną ekspresowo!
Ilość: 9 sztuk
Czas przygotowania: 15 minut
Placki z jajek i żółtego sera - składniki:
- 2 jajka
- 25g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu (solidna)
- 75g żółtego sera
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Jak zrobić placki z jajek i żółtego sera?
Jajka zmiksować z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Masę połączyć z uprzednio startym (na średnich oczkach tarki) serem. Na patelni rozgrzać dość sporą ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej wykładać niewielkie porcje ciasta. Placki smażyć na średnim ogniu z obu stron.
(Powinny być zarumienione.)
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
(Powinny być zarumienione.)
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Bardzo dobre. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały. I zachęcam do przesłania zdjęć, które z przyjemnością umieszczam na swoim fanpage.
Usuń