Uwaga! Kuleczki są obłędnie pyszne!
Mają intensywny smak chałwy, który idealnie współgra z chrupiącym kokosem.
Pycha!
Już sama nie wiem, czy przy następnej okazji robić domową chałwę (klik), czy te pralinki..
Koniecznie spróbujcie obu przepisów!
(20-21 sztuk)
30g wiórek kokosowych
120g masła
50g cukru pudru
4 łyżki pasty tahini (płaskie)
100g mleka w proszku (gładkiego)
3 łyżki mleka
Dodatkowo:
40g herbatników maślanych do obtaczania
Masło roztopić na patelni i następnie przelać (zostawić 1-2 łyżki) do większej miski.
Na patelnię wsypać wiórki, które należy wymieszać i delikatnie zarumienić.
Do masła (ciepłego) dodać pastę tahini, cukier puder i po wymieszaniu (użyłam łyżki) - wiórki.
Całość dokładnie połączyć z mlekiem w proszku.
(Masa szybko gęstnieje).
Na samym końcu wlać mleko i ponownie wymieszać (najlepiej dłonią).
Masę wstawić do lodówki - na około 30 minut.
Po tym czasie uformować z niej niewielkie kuleczki.
Kulki obtoczyć w pokruszonych herbatnikach i ponownie schłodzić.
Pralinki przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!