Kiszka ziemniaczana jest tradycyjną potrawą kuchni białoruskiej, a w Polsce - charakterystyczna dla podlaskiej.
Ma również swoje odpowiedniki w kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i litewskiej.
Co prawda jest trochę czasochłonna, ale efekt - powinien wszystko wynagrodzić.
1,5 kg ziemniaków
2-3 jajka
2 duże cebule
15 dag wędzonego boczku (można dodać kiełbasy lub innego mięsa, wg gustu)
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
majeranek
sól, pieprz
olej
Dodatkowo:
jelita wieprzowe
Co prawda jest trochę czasochłonna, ale efekt - powinien wszystko wynagrodzić.
1,5 kg ziemniaków
2-3 jajka
2 duże cebule
15 dag wędzonego boczku (można dodać kiełbasy lub innego mięsa, wg gustu)
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
majeranek
sól, pieprz
olej
Dodatkowo:
jelita wieprzowe
Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką) i posypać łyżką mąki.
Boczek z cebulą pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Boczek z cebulą pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Zawartość patelni przełożyć do masy ziemniaczanej, a następnie dodać jajka i posiekany czosnek.
Całość wymieszać i doprawić (majerankiem, solą, pieprzem).
Oczyszczone jelita nabić masą (luźno, 1/2 - 2/3 ich pojemności), a końce związać za pomocą nici.
Nadziane kiszki ułożyć na lekko natłuszczonej (najlepiej olejem) blasze i nakłuć igłą w kilku miejscach.
Piec około 1,5-2 godzin (w zależności od grubości jelit) - na złoto w 180 stopniach.
(Kiszka powinna być pieczona przykryta folią aluminiową. Pod koniec pieczenia folię należy zdjąć, aby nabrała rumianego koloru.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!