Ciasteczka są przepyszne i mają miękkie, mocno czekoladowe wnętrze.
Już podczas pieczenia kusząco pachną, a później... nie sposób zaprzestać na kilku sztukach!
Strasznie wciągają!
Czekolada cudownie roztapia się w ustach, a dodatek kokosa sprawia, że każde ciastko przyjemnie chrupie.
(około 18 sztuk)
130g mąki pszennej
130g mąki pszennej
50g wiórek kokosowych
1 łyżka kakao (płaska)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
90g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
90g masła
110g cukru
Suche składniki przesypać do miski i dokładnie połączyć.
W drugiej misce zmiksować masło z cukrem.
Ciągle mieszając - wbić jajko i na końcu wsypać suche składniki.
Czekoladę posiekać (na większe kawałki) i wmieszać do jednolitej masy.
Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
(Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.)
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10-11 minut w 190 stopniach.
W drugiej misce zmiksować masło z cukrem.
Ciągle mieszając - wbić jajko i na końcu wsypać suche składniki.
Czekoladę posiekać (na większe kawałki) i wmieszać do jednolitej masy.
Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
(Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.)
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10-11 minut w 190 stopniach.
(Powinny być delikatnie zapieczone.)
Ciastka odstawić do wystygnięcia.
(Początkowo będą miękkie i delikatne, ale podczas stygnięcia - stwardnieją.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!