Przepis autorski (mój).
Mięso z indyka jest chude i mało aromatyczne, ale odpowiednio przyrządzone - pyszne.
Ponadto bywa zdrowe i niskokaloryczne.
Wracając do mojej golonki...
Mięso po upieczeniu jest delikatne, miękkie, soczyste i łatwo odchodzi od kości.
Idealnie nadaje się na smaczny obiad oraz doskonale sprawdzi się na kanapkę do chleba.
Polecam.
2-3 golonki z indyka (u mnie z kością)
Marynata:
2-3 łyżki oleju
1 łyżka koncentratu pietruszki
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
Dodatkowo:
2 ząbki czosnku
kilka lisków bazylii
Mięso umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć marynatą.
Pod skórę golonek powpychać pokrojone (w plasterki) ząbki czosnku i listki bazylii (wg gustu).
Całość przykryć i odstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i obłożyć piórkami cebuli.
Naczynie przykryć folią i pozostawić na około 30 minut - w temperaturze pokojowej.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około 1,5-2 godziny w 180 stopniach.
Ostatnie 20 minut powinno odbywać się bez przykrycia, aby mięso nabrało rumianego koloru.
(Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości golonek.)
Witam. Jak zrobić koncentrat z pietruszki?
OdpowiedzUsuńTak jak pesto. Natkę zblendować, połączyć z odrobiną oleju i soli.
Usuńdziękuję
Usuń