Mięso tak upieczone jest aromatyczne i delikatne w smaku.
Musztarda miodowa nadaje mu szczególnego charakteru.
700-800g żeberek wieprzowych
Marynata:
2 łyżki musztardy miodowej (czubate)
1 łyżka przyprawy do żeberek (płaska)
1 łyżeczka soli (płaska; użyłam himalajskiej)
Żeberka umyć, osuszyć i porozcinać na mniejsze kawałki.
(Miałam bardzo mięsiste, więc żeberka poprzecinałam co jedną kostkę.)
Składniki marynaty wymieszać w miseczce.
Mieszanką dokładnie natrzeć mięso i całość odstawić do lodówki - minimum na 20 minut.
Składniki marynaty wymieszać w miseczce.
Mieszanką dokładnie natrzeć mięso i całość odstawić do lodówki - minimum na 20 minut.
(Ten krok można pominąć.)
Po tym czasie żeberka umieścić w rękawie do pieczenia, związać i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 90-100 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie żeberka umieścić w rękawie do pieczenia, związać i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 90-100 minut w 180 stopniach.
(Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków. Mniejsze pieką się szybciej - wiadomo.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!