Przepis autorski (mój).
Puree z kalafiora smakuje rewelacyjnie i może być doskonałą alternatywą dla wersji ziemniaczanej.
Jest również o wiele szybsze w przygotowaniu.
Idealnie łączy się z różnego rodzaju mięsami, a mi najbardziej smakuje bez żadnych dodatków.
1 kalafior
1 cebula
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka masła
2-3 łyżki śmietany 30-36%
gałka muszkatołowa
papryka słodka/ostra
sól, pieprz (używam czarnuszki)
Opcjonalnie:
500 ml mleka
1 cebula
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka masła
2-3 łyżki śmietany 30-36%
gałka muszkatołowa
papryka słodka/ostra
sól, pieprz (używam czarnuszki)
Opcjonalnie:
500 ml mleka
Kalafior i cebulę ugotować w osolonej wodzie (ew. w mleku).
Warzywa odcedzić, zmiksować z masłem oraz śmietanką i wymieszać z koperkiem.
Całość doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i papryką.
Całość doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!