Jest to danie brytyjskie, które opiera się na tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej.
Tak przygotowany kurczak idealnie nadaje się dla osób, które uwielbiają wyraziste smaki.
Mięso jest soczyste, a sam sos niezwykle aromatyczny.
1 podwójna pierś z kurczaka
Marynata:
100-150 g gęstego jogurtu naturalnego
1-3 łyżki oliwy
100-150 g gęstego jogurtu naturalnego
1-3 łyżki oliwy
po 1 łyżeczce: cynamonu, słodkiej papryki, papryczki chilli, kuminu, ziaren kolendry, imbiru, kurkumy (wg smaku)
1-2 łyżeczki garam masala (płaskie)
Sos:
1 puszka pomidorów (można użyć świeżych lub koncentratu)
2 cebule (średnie; czasami pomijam)
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki śmietany
1-2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka masła
sól, pieprz
1 puszka pomidorów (można użyć świeżych lub koncentratu)
2 cebule (średnie; czasami pomijam)
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki śmietany
1-2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka masła
sól, pieprz
Dodatkowo:
ryż
ryż
Opcjonalnie:
sezam
Przyprawy (po 1 łyżeczce kuminu, cynamonu, garam masala, papryczki chilli, papryki słodkiej, kolendry, kurkumy, imbiru) zmieszać z jogurtem naturalnym, oliwą i pokrojonym w paski (lub kostkę) kurczakiem.
Całość wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc (lub minimum na 1 godzinę).
Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty, osuszyć z nadmiaru jogurtu i podsmażyć na patelni.
Cebule pokrojone w piórka zeszklić na maśle.
Dodać przyprawy (po trochu tych samych co do marynaty, plus czosnek, sól i pieprz).
Wrzucić pomidory i całość skropić sokiem z cytryny.
Dusić około 10 minut.
Pod koniec dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.
Podawać z ugotowanym ryżem.
Opcjonalnie danie można posypać sezamem.
Jedna z wcześniejszych wersji:
Uwielbiam, ale tu brakuje kilku przypraw: gorczycy, kolendry no i gdzie orzechy nerkowca? One nadają tekstury i zagęszczają sos. Sam sposób zrobienia sosu i marynaty też pozostawia wiele do życzenia... to nie Tikka Masala
OdpowiedzUsuń