Pamiętacie moje kuleczki kokosowe (klik)?
Te również są niezwykle pyszne i tak samo magiczne.
Znikają naprawdę ekspresowo!
(25 sztuk)
100g masła
1/2 szklanki cukru pudru
100g wiórek kokosowych (80g do masy + 20g do obtaczania kulek)
85g herbatników (użyłam herbatników biszkoptowych - Cukry Nyskie)
1/2 szklanki cukru pudru
100g wiórek kokosowych (80g do masy + 20g do obtaczania kulek)
85g herbatników (użyłam herbatników biszkoptowych - Cukry Nyskie)
25 obranych migdałów
Migdały zblanszować (zalać wrzątkiem, pomoczyć przez kilka minut) i obrać z brązowej skórki (łatwo schodzi).
Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę.
Wsypać wiórki (80g), dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki - na około 1 godzinę.
Następnie do masy dodać pokruszone ciastka (niezbyt dokładnie) i formować z niej kulki - umieszczając w każdej z nich migdał.
Wszystkie kuleczki obtoczyć (po kolei i dokładnie) w pozostałych wiórkach kokosowych (20g).
Całość schłodzić w lodówce.
Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę.
Wsypać wiórki (80g), dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki - na około 1 godzinę.
Następnie do masy dodać pokruszone ciastka (niezbyt dokładnie) i formować z niej kulki - umieszczając w każdej z nich migdał.
Wszystkie kuleczki obtoczyć (po kolei i dokładnie) w pozostałych wiórkach kokosowych (20g).
Całość schłodzić w lodówce.
To coś dla mnie! Uwielbiam kokos:)
OdpowiedzUsuńJa również <3
Usuń