Papryczki w oleju nadziewane serkiem nie tylko ładnie wyglądają, ale również zachwycają swoim smakiem.
Idealnie sprawdzą się jako imprezowa przystawka oraz zwykła domowa przekąska.
Świetnie smakują w wersji solo oraz ze świeżym pieczywem.
Gotowe papryczki można kupić w sklepie, ale domowe są o wiele lepsze i dużo tańsze.
Papryczki w oleju nadziewane serkiem - składniki:
10 papryczek czereśniowych
150-200g serka śmietankowego (dowolna kompozycja smakowa, może być też ser feta)
Zalewa:
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka oregano
300 ml oleju
2 łyżki octu jabłkowego
150-200g serka śmietankowego (dowolna kompozycja smakowa, może być też ser feta)
Zalewa:
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka oregano
300 ml oleju
2 łyżki octu jabłkowego
Papryczki w oleju nadziewane serkiem przygotowanie:
Papryczki poucinać od góry.
Ze środka dokładnie usunąć nasiona i umyte przełożyć do garnka z wodą oraz octem.
Gotować kilka minut (od momentu zagotowania się wody).
Odcedzone i ostudzone papryczki nadziać serkiem i ułożyć w słoiku - z obranym czosnkiem i oregano.
Całość zalać gorącym olejem, szczelnie zamknąć i odstawić na minimum kilka dni.
Gotować kilka minut (od momentu zagotowania się wody).
Odcedzone i ostudzone papryczki nadziać serkiem i ułożyć w słoiku - z obranym czosnkiem i oregano.
Całość zalać gorącym olejem, szczelnie zamknąć i odstawić na minimum kilka dni.
Najlepiej jak serek ma intensywny smak. Radzę, aby samemu go doprawić i
lekko przesolić, gdyż zbyt mało solony serek w połączeniu z olejem i
papryką będzie mdły.
Można też użyć większych papryczek chilli. Wtedy należy przygotować więcej nadzienia i zalewy.
Można też użyć większych papryczek chilli. Wtedy należy przygotować więcej nadzienia i zalewy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!