środa, marca 09, 2016

Keks wytrawny z żółtym serem i wędzonym łososiem









Przepis autorski (mój).
 Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie smakuje i kusząco pachnie.
Idealnie sprawdzi się na pyszne śniadanie, czy zwykłą przekąskę.
Keks doskonale zaspokoi każdy głód, ponieważ jest sycący, a najlepszy - jeszcze ciepły.
Można go upiec w formie babeczek lub podwajając proporcje - w większej keksówce.
Dodatki, które w nim się znajdą - to również indywidualny wybór, bo w zasadzie wszystko do niego pasuje, np. pieczarki, ulubione warzywa, czy zamiast łososia - szynka.
Swoje ciasto piekłam w formie z PapilArt (wykonanej z papieru o wysokiej gęstości, odpornego na wysoką temperaturę, tłuszcz i zamoczenie, od wewnątrz pokrytą powłoką silikonową), która idealnie sprawdziła się przy pieczeniu i uroczo wyeksponowała gotowy wypiek.

 (Forma o wymiarach około 9 x 19 cm)
2 jajka
50 ml oliwy/oleju
3 łyżeczki musztardy francuskiej (płaskie)
100g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki pieprzu
sól (do smaku; uważać bo łosoś jest słony; dodałam porządną szczyptę)
Dodatkowo:
50g wędzonego łososia
50g żółtego sera
3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 suszony pomidor
1 ząbek czosnku
Wierzch:
żółty ser do posypania

Jajka ubić mikserem - do puszystości.
Mieszając - dodać olej, musztardę i następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
(Konsystencja powinna być jednolita i gładka.)
Gotowe ciasto wymieszać z przyprawami, szczypiorkiem, posiekanym czosnkiem, suszonym pomidorem, rozdrobnionym (wg uznania) łososiem i pokrojonym (w kostkę) żółtym serem.
Całość przelać do formy, obficie posypać startym serem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
(Form z PapilArt nie trzeba natłuszczać, ani wyściełać papierem.)
 Keks piec (do tzw. suchego patyczka) około 35-40 minut w 190 stopniach.
(Piekąc w większej formie - odrobinę dłużej, babeczki - 25-30 minut.)
Po upieczeniu odczekać kilka minut, aby lepiej się kroił.
Można podawać w wersji solo lub z ulubionym sosem.

http://papilart.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger