Zwykły bigos można urozmaicić i sprawić, że jego smak nabierze nowego oblicza.
Wystarczą drobne dodatki, niewielka zmiana i już mamy odmienioną potrawę.
U mnie tym nietypowym składnikiem był jarmuż - doskonałe źródło wielu wartości odżywczych.
W sumie to mało znana roślina, ale warto go poznać i polubić.
Nasz organizm będzie nam wdzięczny.
1-2 główki młodej kapusty (w zależności od wielkości)
kości schabowe lub żeberka (wg uznania)
kiełbasa (ilość wg uznania)
kości schabowe lub żeberka (wg uznania)
kiełbasa (ilość wg uznania)
1-2 cebule
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 pęczka koperku
50g jarmużu (oczyszczonego i umytego)
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 pęczka koperku
50g jarmużu (oczyszczonego i umytego)
3-4 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
koncentrat pomidorowy (ilość wg uznania)
papryka w proszku (wg gustu, idealnie sprawdzi się wędzona)
sól, pieprz
2 listki laurowe
koncentrat pomidorowy (ilość wg uznania)
papryka w proszku (wg gustu, idealnie sprawdzi się wędzona)
sól, pieprz
Dodatkowo:
olej
Ugotować z przyprawami wywar z kości lub żeberek.
Dodać poszatkowaną kapustę, pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera), listki laurowe oraz ziele angielskie.
Całość lekko doprawić solą, pieprzem i papryką.
W międzyczasie mięso oddzielić od kości i dorzucić do kapusty.
W międzyczasie mięso oddzielić od kości i dorzucić do kapusty.
Cebulę z kiełbasą podsmażyć na odrobinie oleju i również przełożyć do gotującego się bigosu.
Około 20 minut przed końcem gotowania dodać drobno pokrojony jarmuż, a na końcu posiekany koperek.
Doprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem.
Około 20 minut przed końcem gotowania dodać drobno pokrojony jarmuż, a na końcu posiekany koperek.
Doprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!