Babeczki pikowane z mąką kokosową charakteryzują się doskonałym smakiem oraz niepowtarzalnym designem.
Babeczki smakują rewelacyjnie i kuszą swym kokosowym aromatem.
Posiadają mięciutkie wnętrze i nawet na drugi dzień nadal pozostają świeże.
Ozdobiłam je masą cukrową, ale można użyć dowolnego kremu lub bitej śmietany.
Część została bez jakichkolwiek dodatków, ponieważ moja rodzina stwierdziła, że pomimo iż są pyszne to szkoda ich jeść.
Babeczki pikowane z mąką kokosową - składniki:
(około 6 sztuk)
75g masła/margaryny
60g cukru
1 jajko (duże lub 2 małe)
2 łyżki mleka
60g maki pszennej
40g mąki kokosowej
kilka kropel aromatu śmietankowego/waniliowego/kokosowego
Dekoracja:
masa cukrowa (biała)
perełki cukrowe (srebrne)
Babeczki pikowane z mąką kokosową - przygotowanie:
Mąkę pszenną i kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło/margarynę utrzeć z cukrem - na puszystą masę.
Ciągle mieszając - dodać jajko i wlać mleko.
Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie zmieszać z kilkoma kroplami dowolnego aromatu.
(Miksować do połączenia się całości, nie dłużej.)
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).
Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
W międzyczasie przygotować dekoracje z masy cukrowej.
Masę cukrową cienko rozwałkować i wykrawać z niej kółka - nieco większe od średnicy babeczek.
Okręgi delikatnie przenieść na ciastka (nie do końca ostudzone, by masa lepiej przylegała), lekko docisnąć i za pomocą noża narysować kratkę.
W skrzyżowaniach wzoru powciskać perełki.
Masło/margarynę utrzeć z cukrem - na puszystą masę.
Ciągle mieszając - dodać jajko i wlać mleko.
Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie zmieszać z kilkoma kroplami dowolnego aromatu.
(Miksować do połączenia się całości, nie dłużej.)
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).
Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
W międzyczasie przygotować dekoracje z masy cukrowej.
Masę cukrową cienko rozwałkować i wykrawać z niej kółka - nieco większe od średnicy babeczek.
Okręgi delikatnie przenieść na ciastka (nie do końca ostudzone, by masa lepiej przylegała), lekko docisnąć i za pomocą noża narysować kratkę.
W skrzyżowaniach wzoru powciskać perełki.
Wyglądają bardzo ciekawie! Z chęcią spróbuję.
OdpowiedzUsuńDziękuję i czekam na efekt.
Usuń