Sernik bez sera?
To ciasto właśnie tak smakuje - jak delikatny sernik i dla niewtajemniczonych - nikt się nie domyśli, że nie ma w nim ani grama sera.
Piekłam je już niejednokrotnie i za każdym razem wychodzi pyszne.
(Forma o wymiarach 24 x 28 cm)
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
6 żółtek
250g masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 szczypta soli
Pianka śmietankowa:
1,2 litra śmietany 18%
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe
6 białek
1 szczypta soli
Dodatkowo:
dżem (opcjonalnie)
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą.
Dodać żółtka wymieszane z masłem i zagnieść.
Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3 części.
Mniejszą część włożyć do zamrażalki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciastem i ponakłuwać.
Piec 15 minut w 190 stopniach.
Wyjąć i ostudzić.
Na cieście rozsmarować dżem.
Białka (z solą) ubić na sztywno.
Wsypać cukier i zmiksować do konsystencji gładkiej bezy.
Dodać proszek budyniowy.
Masę połączyć (stopniowo) ze śmietaną delikatnie mieszając łyżką i przelać na ciasto z dżemem.
Wyjąć z zamrażalnika mniejszą porcję ciasta i zetrzeć na piance.
Piec 50 minut w 180 stopniach
Po wystygnięciu posypać pudrem.
UWAGA:
Przez pierwsze 30 minut od wyłączenia piekarnika nie otwierać drzwiczek.
Później delikatnie uchylić i studzić ciasto przez około 60 minut.
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
6 żółtek
250g masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 szczypta soli
Pianka śmietankowa:
1,2 litra śmietany 18%
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe
6 białek
1 szczypta soli
Dodatkowo:
dżem (opcjonalnie)
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą.
Dodać żółtka wymieszane z masłem i zagnieść.
Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3 części.
Mniejszą część włożyć do zamrażalki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciastem i ponakłuwać.
Piec 15 minut w 190 stopniach.
Wyjąć i ostudzić.
Na cieście rozsmarować dżem.
Białka (z solą) ubić na sztywno.
Wsypać cukier i zmiksować do konsystencji gładkiej bezy.
Dodać proszek budyniowy.
Masę połączyć (stopniowo) ze śmietaną delikatnie mieszając łyżką i przelać na ciasto z dżemem.
Wyjąć z zamrażalnika mniejszą porcję ciasta i zetrzeć na piance.
Piec 50 minut w 180 stopniach
Po wystygnięciu posypać pudrem.
UWAGA:
Przez pierwsze 30 minut od wyłączenia piekarnika nie otwierać drzwiczek.
Później delikatnie uchylić i studzić ciasto przez około 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!