Tak przygotowany omlet jest puszysty, delikatny i bardzo sycący.
Idealnie nadaję się na zaspokojenie mniejszego i większego głodu - jeśli zrobimy więcej.
(1 duży lub 2 małe)
2 łyżki mleka
2 łyżki mąki
szczypta soli
Dodatkowo:
żółty ser
szynka (może być dowolna wędlina)
ulubiony sos/ketchup
olej/masło do smażenia
Mąkę z mlekiem i żółtkami - dokładnie wymieszać (najlepiej widelcem lub mikserem, aby nie było grudek).
Białka (ze szczyptą soli) ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą żółtkową.
Omlety smażyć na rozgrzanym oleju/maśle (z obu stron).
(Uważać przy przewracaniu placków, ponieważ są bardzo delikatnie. Wygodniej jest smażyć na mniejszej patelni.)
Po przewrócenia placka na drugą stronę - posypać startym serem i ułożyć kawałki szynki.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Dzięki
OdpowiedzUsuń