Mięso jest miękkie, soczyste i delikatne.
Doskonale smakuje na ciepło, jak i po ostygnięciu, więc może stanowić element pysznego obiadu lub kanapki.
Przepis nie jest skomplikowany, ale czasami prostota jest najlepsza.
1,5-1,7 kg udźca z indyka
3 ząbki czosnku
20-30g masła
1/2 szklanki wody
majeranek
papryka ostra w proszku
sól, pieprz ziołowy
3 ząbki czosnku
20-30g masła
1/2 szklanki wody
majeranek
papryka ostra w proszku
sól, pieprz ziołowy
Z udźca usunąć kość.
Umyte oraz osuszone mięso dokładnie natrzeć przyprawami (papryką, majerankiem, solą i pieprzem) i naszpikować ząbkami czosnku (w mięsie zrobić małe nacięcia i powpychać w nie kawałki czosnku).
Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin (a najlepiej na całą noc).
Po tym czasie udziec przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć wiórkami masła i podlać odrobiną wody.
Piec 40 minut w 200 stopniach i następnie około 1 h (do miękkości) w 180.
W trakcie pieczenia mięso polewać wytwarzanym się sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!