Schab pieczony w mleku jest soczysty, miękki i niezwykle aromatyczny. Delikatne mięso idealnie komponuje się kremowym, mlecznym sosem. Tak przygotowany schab może być doskonałą propozycją na obiad, a po ostudzeniu wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem. Przyznam, że często go piekę i uważam, że ten sprawdzony przepis przypadnie Wam do gustu. Przekonajcie się sami!
Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: minimum 2-3 godziny
Czas pieczenia: około 1 godzina
Schab pieczony w mleku - składniki:
- 1/2 kg schabu bez kości (można robić z większej porcji, nawet do 1,5 kg) + przyprawy (czosnek w proszku, papryka, majeranek, sól, pieprz)
- 1/2 litra mleka
- 1 listek laurowy
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-
Dodatkowo:
- mąka pszenna/skrobia kukurydziana do zagęszczenia sosu
Schab pieczony w mleku - przygotowanie:
Umyty i osuszony schab dokładnie natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Po tym czasie przełożyć go do naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobioną oleju.
(Uprzednio mięso można obsmażyć, ale jest to czynność opcjonalna.)
Mleko zagotować z listkiem laurowym, gałką muszkatołową i przelać na schab.
(Uprzednio mięso można obsmażyć, ale jest to czynność opcjonalna.)
Mleko zagotować z listkiem laurowym, gałką muszkatołową i przelać na schab.
(Nie musi być cały pokryty mlekiem.)
Piec około 1 godziny (w zależności od wielkości mięsa) w 180 stopniach. Schab co jakiś czas polać po wierzchu mlekiem (tym, w którym się piecze).
Upieczony wyjąć z naczynia, a powstały sos przecedzić, zagotować i zagęścić odrobiną mąki lub skrobi kukurydzianej.
(W razie potrzeby doprawić.)
Piec około 1 godziny (w zależności od wielkości mięsa) w 180 stopniach. Schab co jakiś czas polać po wierzchu mlekiem (tym, w którym się piecze).
Upieczony wyjąć z naczynia, a powstały sos przecedzić, zagotować i zagęścić odrobiną mąki lub skrobi kukurydzianej.
(W razie potrzeby doprawić.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!