Oczywiście zjem, ale jeśli będą naprawdę smaczne, albo jak będą miały (nie) zwykły farsz.
Takie nadzienie podejrzałam w którymś z pism i od razu chciałam je wypróbować.
(Oczywiście lekko modyfikując i dodając majeranek.)
(Oczywiście lekko modyfikując i dodając majeranek.)
Jest przepyszne i ku mojemu zdziwieniu - posmakowało mojej rodzinie, która woli raczej klasyczne pierogi.
Te zniknęły - ekspresem!
(4-5 porcji)
Ciasto:
400g maki pszennej
1 jajko
około 150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
200g wędzonego boczku
1 cebula (duża)
250g twarogu (tłustego)
250g ugotowanej kaszy gryczanej (na sypko)
1/2 łyżeczki majeranku
sól, pieprz
Dodatkowo:
olej
Przygotować ciasto.
Mąkę przesiać na stolnicę.
Zrobić dołek, wlać wodę, dodać jajko, sól i wszystko razem zagnieść.
Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na czas przygotowania nadzienia.
Przygotować farsz.
Boczek z cebulą pokroić w kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Dodać (odrobinę zostawić do okraszenia) do kaszy i pokruszonego twarogu.
Całość wymieszać i doprawić do smaku.
Ciasto cienko rozwałkować (w razie potrzeby dosypać mąki) i powycinać z niego okręgi (np. szklanką).
Na każdy krążek położyć czubatą łyżkę farszu.
Pierogi mocno skleić - dociskając widelcem.
Ciasto:
400g maki pszennej
1 jajko
około 150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
200g wędzonego boczku
1 cebula (duża)
250g twarogu (tłustego)
250g ugotowanej kaszy gryczanej (na sypko)
1/2 łyżeczki majeranku
sól, pieprz
Dodatkowo:
olej
Przygotować ciasto.
Mąkę przesiać na stolnicę.
Zrobić dołek, wlać wodę, dodać jajko, sól i wszystko razem zagnieść.
Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na czas przygotowania nadzienia.
Przygotować farsz.
Boczek z cebulą pokroić w kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Dodać (odrobinę zostawić do okraszenia) do kaszy i pokruszonego twarogu.
Całość wymieszać i doprawić do smaku.
Ciasto cienko rozwałkować (w razie potrzeby dosypać mąki) i powycinać z niego okręgi (np. szklanką).
Na każdy krążek położyć czubatą łyżkę farszu.
Pierogi mocno skleić - dociskając widelcem.
Wrzucać na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia.
Podawać polane skwarkami.
(Pierogi dodatkowo zarumieniam na patelni.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!