Pierogi ruskie to klasyczne pierogi, które zna pewnie każdy z Was, prawda?
Nie trzeba żadnych modyfikacji, ponieważ takie smakują najlepiej.
Przepis na ciasto i farsz został zainspirowany recepturą Siostry Anastazji.
Polecam!
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka wody (letniej)
Farsz:
1/2 kg ziemniaków
20-30 dag białego sera
1 duża cebula
olej
sól, pieprz
Ponadto:
wędzony boczek
cebula
Przygotować ciasto.
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól, wodę i całość dobrze wyrobić (ciasto ma być wolne).
Przygotować farsz.
Ziemniaki ugotować i potłuc.
Dodać pokruszony (nie mielony) biały ser (powinny być grudki) i usmażoną cebulę.
Masę doprawić solą i pieprzem.
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól, wodę i całość dobrze wyrobić (ciasto ma być wolne).
Przygotować farsz.
Ziemniaki ugotować i potłuc.
Dodać pokruszony (nie mielony) biały ser (powinny być grudki) i usmażoną cebulę.
Masę doprawić solą i pieprzem.
Ciasto cienko rozwałkować i powycinać z niego okręgi (np. szklanką).
Na każdy krążek położyć czubatą łyżkę farszu.
Pierogi składać na pół i mocno sklejać - dociskając widelcem.
Na każdy krążek położyć czubatą łyżkę farszu.
Pierogi składać na pół i mocno sklejać - dociskając widelcem.
Wrzucać na wrzącą i osoloną wodę.
Zamieszać i przykryć.
Gdy wypłyną na wierzch - odkryć i gotować około 3 minut (na wolnym ogniu).
Podawać z podsmażonym boczkiem i cebulą.
(Pierogi dodatkowo zarumieniam na patelni.)
Gdy wypłyną na wierzch - odkryć i gotować około 3 minut (na wolnym ogniu).
Podawać z podsmażonym boczkiem i cebulą.
(Pierogi dodatkowo zarumieniam na patelni.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!