Kurczak pieczony na ryżu to poste i szybkie w przygotowaniu danie, które sprawdzi się jako pyszny obiad dla całej rodziny. Po wstawieniu do piekarnika kurczaka z surowym ryżem wystarczy poczekać aż wszystko się upiecze i tyle. Jakiekolwiek przewracanie oraz mieszanie to w tym przypadku zbędne czynności. Kurczak wychodzi miękki i soczysty, a sam ryż jest niezwykle aromatyczny i tak smaczny, że smakuje nawet bez dodatków. Polecam!
Ilość porcji: 5-6
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: do 1,5 godziny
Kurczak pieczony na ryżu - składniki:
- 200g ryżu
- 600g kurczaka (dowolne części)
- przyprawa do kurczaka
- 1 cebula
- 1 pomidor
Zalewa (*):
- 4 szklanki wody
- 1 kostka bulionowa (uwaga: z dobrym składem, bez chemii)
- 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 3/4 łyżeczki papryki w proszku
- 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1-2 łyżki masła
- sól (opcjonalnie do smaku)
Kurczak pieczony na ryżu - przygotowanie:
Umytego i osuszonego kurczaka dokładnie natrzeć przyprawami.
(Można to zrobić według własnego smaku dowolnymi przyprawami.)
Składniki zalewy zagotować, cebulę pokroić w półplasterki, a pomidora w większe kawałki. Suchy ryż równomiernie przesypać do naczynia żaroodpornego i ułożyć na nim cebulę. Następnie kolejno położyć kawałki kurczaka i pomidora. Całość zalać gorącą zalewą (musi pokrywać ryż). Piec bez przykrycia około 1,5 godziny (do miękkości) w 180 stopniach.
Kurczak pieczony na ryżu - dodatkowe informacje:
(*) Zalewy ma być tyle, aby przykryła ryż. Zależy to od wielkości naczynia, w którym przygotowywane jest danie. Nie musi być ona w całości od razu zużyta. W trakcie pieczenia należy dolewać ją do ryżu, ponieważ mocno w niego wsiąka. W ostateczności ryż powinien być miękki, ale nie "wodnisty".
Pyszności! :)
OdpowiedzUsuń