Już podawałam przepis na ciasteczka z kaszy gryczanej.
Poniżej przedstawiam wersję ciastek w kształcie pierożków - nadzianych dżemem.
Są przepyszne i smakują jak małe, kruche bułeczki.
Nie są twarde i idealnie nadają się na zdrową przekąskę.
(około 20 sztuk)
100g ugotowanej kaszy gryczanej
200g mąki pszennej
40g masła/margaryny
100g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto cienko rozwałkować (podsypując mąką) i wykrawać z niego okręgi (np. szklanką).
Na każdy krążek położyć łyżeczkę dżemu/konfitury.
Pierożki delikatnie skleić - dociskając widelcem.
Na każdy krążek położyć łyżeczkę dżemu/konfitury.
Pierożki delikatnie skleić - dociskając widelcem.
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
(Aby były lśniące - ciastka przed pieczeniem można posmarować rozmąconym jajkiem lub odrobiną wody.)
Piec około 20 minut w 160-170 stopniach.
(Powinny być zarumienione.)
(Powinny być zarumienione.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!