Prosta i smaczna propozycja na szybki obiad.
Kotlety:
400g mięsa mielonego
1 cebula
1 sucha bułka namoczona w mleku
1 jajko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
400g mięsa mielonego
1 cebula
1 sucha bułka namoczona w mleku
1 jajko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka majeranku
przyprawa do mięsa mielonego (od Rafex)
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
200g pieczarek
1 cebula
200 ml śmietanki
1 łyżeczka mąki (opcjonalnie)
1-2 łyżki masła
posiekany koperek i natka pietruszki (opcjonalnie)
sól, pieprz
1 cebula
200 ml śmietanki
1 łyżeczka mąki (opcjonalnie)
1-2 łyżki masła
posiekany koperek i natka pietruszki (opcjonalnie)
sól, pieprz
Przygotować kotlety.
Wszystkie składniki dokładnie wyrobić.
Uformowane kotlety obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć (na rozgrzanym oleju) z obu stron (na rumiano).
Uformowane kotlety obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć (na rozgrzanym oleju) z obu stron (na rumiano).
W międzyczasie przygotować pieczarki w śmietanie.
Cebulę pokroić w pół plasterki i zeszklić na maśle.
Dodać pieczarki (pokrojone w kostkę lub plasterki), lekko osolić i oprószyć pieprzem.
Całość smażyć do miękkości i odparowania wody.
Śmietankę rozmieszać z mąką (można nie używać) i przelać na patelnię.
Dusić do zagotowania się śmietany.
Doprawić do smaku i posypać zieleniną.
Podawać na gorąco.
Cebulę pokroić w pół plasterki i zeszklić na maśle.
Dodać pieczarki (pokrojone w kostkę lub plasterki), lekko osolić i oprószyć pieprzem.
Całość smażyć do miękkości i odparowania wody.
Śmietankę rozmieszać z mąką (można nie używać) i przelać na patelnię.
Dusić do zagotowania się śmietany.
Doprawić do smaku i posypać zieleniną.
Podawać na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!