Przepis autorski (mój).
Pyszna i aromatyczna karkówka, która idealnie nadaję się na obiad czy kanapkę.
Mięso jest mięciutkie, soczyste i świetnie łączy się z nutą suszonych pomidorów.
1,5 kg karkówki
6g podlaskiej przyprawy do peklowania mięsa
2 łyżki soli
6g podlaskiej przyprawy do peklowania mięsa
2 łyżki soli
Dodatkowo:
3 ząbki czosnku
3 suszone pomidory
majeranek
Do głębokiej miski wsypać przyprawę do peklowania i sól.
Całość zalać wrzątkiem i rozmieszać.
Do mieszanki (ostudzonej) włożyć schłodzoną i umytą karkówkę (*).
(Zalewa powinna pokrywać całe mięso.)
Miskę przykryć i odstawić na 3 dni (w chłodne miejsce).
Po tym czasie mięso wyjąć z wody, osuszyć i natrzeć majerankiem.
Do mieszanki (ostudzonej) włożyć schłodzoną i umytą karkówkę (*).
(Zalewa powinna pokrywać całe mięso.)
Miskę przykryć i odstawić na 3 dni (w chłodne miejsce).
Po tym czasie mięso wyjąć z wody, osuszyć i natrzeć majerankiem.
Następnie karkówkę naszpikować czosnkiem i suszonymi pomidorami.
(Zrobić małe nacięcia w
mięsie i powpychać w nie kawałki czosnku i pomidorów.)
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego (z niewielka ilością wody na jego dnie) i przykryć folią aluminiową.
Piec w 180 stopniach przez ok 2,5-3 godziny.
(Pod koniec pieczenia zdjąć folię, aby mięso zrobiło się rumiane.)
(*) Mięso można również natrzeć ulubionymi przyprawami i tak przygotowane odstawić na noc do lodówki. Następnie naszpikować je czosnkiem oraz pomidorami i dalej postępować tak jak w przepisie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!