Bataty, czyli słodkie ziemniaki - są zdrowsze od tych klasycznych, popularnych na naszych stołach.
Może gdyby nie cena - więcej osób mogłoby je bliżej poznać.
Przewyższają je pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych.
Bataty zawierają o wiele więcej cennych składników, mają niski indeks glikemiczny i są bogate w witaminy A, B, C, E, K.
Poniżej przedstawiam jeden z prostszych sposobów na wykorzystanie tych bulw.
2-3 bataty
2 łyżki oleju
2 łyżki sezamu
czarnuszka (zamiast pieprzu)
sól
Może gdyby nie cena - więcej osób mogłoby je bliżej poznać.
Przewyższają je pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych.
Bataty zawierają o wiele więcej cennych składników, mają niski indeks glikemiczny i są bogate w witaminy A, B, C, E, K.
Poniżej przedstawiam jeden z prostszych sposobów na wykorzystanie tych bulw.
2 łyżki oleju
2 łyżki sezamu
czarnuszka (zamiast pieprzu)
sól
Obrane bataty umyć, osuszyć i pokroić w słupki - tak jak na frytki.
Całość przełożyć do miseczki z olejem i dokładnie wymieszać (aby olej pokrył każdy kawałek).
Następnie obtoczyć je w sezamie i umieścić (luźno) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posypać przyprawami.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15-20 minut w 180-190 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!