Świetny sposób na pyszny boczek, który idealnie pasuje do chleba.
Mięso jest soczyste, aromatyczne i mięciutkie, a samo przygotowanie jest dziecinnie proste.
Boczek można doprawić na własny smak.
do 1 kg boczku wieprzowego
3 ząbki czosnku
przyprawa do boczku (*)
Umyty oraz wysuszony boczek dokładnie natrzeć solą i mieszanką przypraw.
Następnie naszpikować go czosnkiem (zrobić małe nacięcia w
mięsie i powpychać w nie kawałki czosnku).
Odłożyć do lodówki - na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Odłożyć do lodówki - na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso umieścić w garnku przystosowanym do gotowania na parze (**), przykryć i gotować do miękkości.
(Ja gotowałam około 2,5 h. Czas zależy od wielkości mięsa i naszych preferencji. Mój kawałek wyszedł mięciutki.)
(*) Skład: kurkuma pieprz czarny, cebula,
majeranek, papryka słodka, gorczyca, kolendra, czosnek, czosnek płatki,
sól, sezam, czarnuszka, tymianek, kminek, cząber.
:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJestem zachwycony. Prosty przepis, łatwy do zrobienia A efekt niesamowity. Zjadłem cały boczek jeszcze na ciepło.
OdpowiedzUsuńSuper <3 A może jest zdjęcie mięska?
Usuń... już zabieram się do gotowania.
OdpowiedzUsuń😋
Czekam na efekt.
Usuń