Tak przygotowana ryba jest naprawdę rewelacyjna!
Pistacje nadają jej charakterystycznego smaku, który nie wymaga zbyt wielu przypraw.
Panierka jest chrupiąca a ryba delikatna i rozpływająca się w ustach.
300g filetów z dowolnej ryby (u mnie mintaj)
50g pistacji solonych (po obraniu)
1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
20-30g masła
1/2 cytryny
natka pietruszki
pieprz cytrynowy (może być zwykły)
50g pistacji solonych (po obraniu)
1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
20-30g masła
1/2 cytryny
natka pietruszki
pieprz cytrynowy (może być zwykły)
Pistacje zmielić w malakserze (opcjonalnie można połączyć z bułką tartą).
Rybę opłukać i pokroić na mniejsze kawałki.
Każdą porcję posmarować odrobiną masła, skropić sokiem z cytryny i posypać pieprzem.
Następnie dokładnie obtoczyć w pistacjach i ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym masłem).
Rybę obłożyć wiórkami masła, kilkoma plasterkami cytryny i posypać natką pietruszki.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut w 180 stopniach.
Rybę opłukać i pokroić na mniejsze kawałki.
Każdą porcję posmarować odrobiną masła, skropić sokiem z cytryny i posypać pieprzem.
Następnie dokładnie obtoczyć w pistacjach i ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym masłem).
Rybę obłożyć wiórkami masła, kilkoma plasterkami cytryny i posypać natką pietruszki.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!