Ciasteczka są lekko kruche i idealnie nadają się do podjadania z herbatką.
(około 30 ciastek różnej wielkości)
100g serka homogenizowanego (*)
120g mąki
80g masła
2 łyżki cukru pudru (**)
Opcjonalnie:
cukier puder
marmolada (***)
lukier
100g serka homogenizowanego (*)
120g mąki
80g masła
2 łyżki cukru pudru (**)
Opcjonalnie:
cukier puder
marmolada (***)
lukier
Wszystkie składniki zagnieść.
(W razie potrzeby można dosypać mąki.)
Ciasto podzielić na kilka porcji.
Każdą z nich rozwałkować na grubość 5 mm i za pomocą foremki powycinać z niego różne kształty.
Piec 20 minut w 180 stopniach.
Polukrować lub posypać cukrem pudrem.
(W razie potrzeby można dosypać mąki.)
Ciasto podzielić na kilka porcji.
Każdą z nich rozwałkować na grubość 5 mm i za pomocą foremki powycinać z niego różne kształty.
Piec 20 minut w 180 stopniach.
Polukrować lub posypać cukrem pudrem.
(*) Użyłam serka z wiaderka - waniliowego.
Można zastosować różny smak lub dodać np. kakao.
(**) Pomimo cukru ciastka nie wyszły przesłodzone.
Jednakże robiąc ciasteczka z marmoladą lub lukrem - można zrezygnować z pudru.
(***) Dodając marmoladę - należy ją (odrobinę) ułożyć na ciastku przed pieczeniem.
Można zastosować różny smak lub dodać np. kakao.
(**) Pomimo cukru ciastka nie wyszły przesłodzone.
Jednakże robiąc ciasteczka z marmoladą lub lukrem - można zrezygnować z pudru.
(***) Dodając marmoladę - należy ją (odrobinę) ułożyć na ciastku przed pieczeniem.
Polecam ,bardzo dobre. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńMiło mi <3
Usuń