Przepis pochodzi z książki "Krój, gotuj, wow", w której znajdują się typowo włoskie przysmaki.
Minimalnie go zmodyfikowałam.
Czekoladowa rozkosz - nazwa idealnie odzwierciedla smak ciasta.
Jest ono niesamowicie delikatne, miękkie i lekko wilgotne.
Jednym słowem - rewelacja!
(Tortownica o średnicy 18 cm)
100g czekolady (w oryginale gorzkiej; użyłam mlecznej)
5 jajek
50g masła
200g cukru pudru
25g cukru + laska wanilii (*)
25g mąki
20g skrobi kukurydziane
1 łyżka kakao
1 szczypta soli (do białek)
Przygotować cukier waniliowy.
Laskę wanilii umieścić w słoiczku, zasypać cukrem, zakręcić i odstawić (w chłodne miejsce) na 2-3 dni.
Masło roztopić (na małym ogniu) a czekoladę w kąpieli wodnej.
(Czekoladę połamać i umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.)
Żółtka, 100g cukru pudru i cukier waniliowy ubić na puszystą masę.
Ubijając - dodać masło i czekoladę.
Przesiać kakao, mąkę ze skrobią kukurydzianą i całość dokładnie wymieszać.
Białka z solą ubić na sztywną pianę, połączyć z resztą cukru pudru i delikatnie wmieszać w masę czekoladową.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką).
Piec (w rozgrzanym piekarniku) 40 minut (wg przepisu; piekłam 2 razy dłużej) w 150 stopniach.
Ostudzić na kratce (po wyjęciu z piekarnika) i schłodzić w lodówce.
(*) Można użyć cukru z prawdziwą wanilią lub wymieszać go z aromatem waniliowym (bezpośrednio przed użyciem).
Żółtka, 100g cukru pudru i cukier waniliowy ubić na puszystą masę.
Ubijając - dodać masło i czekoladę.
Przesiać kakao, mąkę ze skrobią kukurydzianą i całość dokładnie wymieszać.
Białka z solą ubić na sztywną pianę, połączyć z resztą cukru pudru i delikatnie wmieszać w masę czekoladową.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką).
Piec (w rozgrzanym piekarniku) 40 minut (wg przepisu; piekłam 2 razy dłużej) w 150 stopniach.
Ostudzić na kratce (po wyjęciu z piekarnika) i schłodzić w lodówce.
(*) Można użyć cukru z prawdziwą wanilią lub wymieszać go z aromatem waniliowym (bezpośrednio przed użyciem).
Czekoladę
należy drobno posiekać i umieścić w czystej i suchej metalowej
miseczce. Garnek z niewielką ilością wody stawiamy na bardzo małym
ogniu. Na garnku stawiamy miseczkę z czekoladą. Naczynia powinny być tak
dobrane, aby pasowały do siebie wielkością.
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/raporty/raport-wielkanoc-2015/poradnik/news-jak-roztopic-czekolade-w-goracej-kapieli-wodnej,nId,971315#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/raporty/raport-wielkanoc-2015/poradnik/news-jak-roztopic-czekolade-w-goracej-kapieli-wodnej,nId,971315#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Czekoladę
należy drobno posiekać i umieścić w czystej i suchej metalowej
miseczce. Garnek z niewielką ilością wody stawiamy na bardzo małym
ogniu. Na garnku stawiamy miseczkę z czekoladą. Naczynia powinny być tak
dobrane, aby pasowały do siebie wielkością.
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/raporty/raport-wielkanoc-2015/poradnik/news-jak-roztopic-czekolade-w-goracej-kapieli-wodnej,nId,971315#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/raporty/raport-wielkanoc-2015/poradnik/news-jak-roztopic-czekolade-w-goracej-kapieli-wodnej,nId,971315#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Czekoladę
należy drobno posiekać i umieścić w czystej i suchej metalowej
miseczce. Garnek z niewielką ilością wody stawiamy na bardzo małym
ogniu. Na garnku stawiamy miseczkę z czekoladą. Naczynia powinny być tak
dobrane, aby pasowały do siebie wielkością.
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/raporty/raport-wielkanoc-2015/poradnik/news-jak-roztopic-czekolade-w-goracej-kapieli-wodnej,nId,971315#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/raporty/raport-wielkanoc-2015/poradnik/news-jak-roztopic-czekolade-w-goracej-kapieli-wodnej,nId,971315#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Czekoladę
należy drobno posiekać i umieścić w czystej i suchej metalowej
miseczce. Garnek z niewielką ilością wody stawiamy na bardzo małym
ogniu. Na garnku stawiamy miseczkę z czekoladą. Naczynia powinny być tak
dobrane, aby pasowały do siebie wielkością.
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/raporty/raport-wielkanoc-2015/poradnik/news-jak-roztopic-czekolade-w-goracej-kapieli-wodnej,nId,971315#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firef
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/raporty/raport-wielkanoc-2015/poradnik/news-jak-roztopic-czekolade-w-goracej-kapieli-wodnej,nId,971315#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firef
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!