Przepis na ciasto pierogowe jest mój.
Wyszło idealnie mięciutkie i nie musiałam go przy wałkowaniu podsypywać mąką.
Pomysł (z lekkimi modyfikacjami) na farsz natomiast pochodzi folderu reklamowego Biedronki.
Pomysł (z lekkimi modyfikacjami) na farsz natomiast pochodzi folderu reklamowego Biedronki.
(4-5 porcji)
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
1/2 szklanki wody (ciepłej)
1/4 szklanki mleka
2 łyżki oliwy
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
250g mięsa mielonego (użyłam wieprzowego)
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
250g mięsa mielonego (użyłam wieprzowego)
350g dyni (waga po obraniu)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki bulionu warzywnego (może być woda)
1 łyżka sezamu
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/3 łyżeczki suszonej mięty (lub 1,5 łyżki świeżej, posiekanej)
sól
Przygotować ciasto.
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól, wodę, mleko i całość dobrze wyrobić (ciasto ma być wolne).
Odstawić na czas przygotowania nadzienia.
Przygotować farsz.
Sezam uprażyć na suchej patelni.
Przygotować farsz.
Sezam uprażyć na suchej patelni.
Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i startą (na grubych oczkach tarki) dynię.
Smażyć przez około 5 minut.
Po tym czasie farsz wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz ostrą papryką w proszku.
Smażyć dodatkowe 2 minuty.
Zawartość patelni podlać bulionem i gotować do całkowitego odparowania płynu.
Całość doprawić solą, wsypać sezam, miętę i dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować na grubość około 2-3 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć farsz, złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi.
Pierogi wrzucać na wrzącą (osoloną) wodę i gotować około 2-3 minut (od momentu wypłynięcia).
Podawać z podsmażoną cebulą lub skropione oliwą.
(Pierogi dodatkowo zarumieniam na patelni.)
Pierogi wrzucać na wrzącą (osoloną) wodę i gotować około 2-3 minut (od momentu wypłynięcia).
Podawać z podsmażoną cebulą lub skropione oliwą.
(Pierogi dodatkowo zarumieniam na patelni.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!