Przepis autorski (mój).
Lubię smak chleba w wersji "na słodko", choć sam chleb jem rzadko (chyba, że sama upiekę).
Nigdzie nie znalazłam odpowiadającego mi przepisu z zastosowaniem chleba razowego (innych jest mnóstwo), więc sama stworzyłam własny, który wykorzystałam już kilkakrotnie.
Ciasto w środku jest wilgotne, ma zwartą konsystencję i daje możliwość zastosowania różnych kombinacji oraz ulubionych dodatków (np. bakalii).
Poniżej przedstawiam przykładową wersję.
(Tortownica o średnicy 18 cm)
450-500g chleba razowego (podsuszonego)
1 litr mleka
2 jajka
150g cukru
100g czekolady (używam gorzkiej)
1-2 łyżki kakao
Dodatkowo:
2-3 łyżki kremu czekoladowego
Posypka:
1 łyżka orzeszków ziemnych
1 łyżka wiórek kokosowych
1 łyżka pestek z dyni
Chleb pokruszyć, zalać mlekiem i odstawić do rozmoknięcia (najlepiej na całą noc).
Po tym czasie zmiksować go (nie musi być dokładnie) za pomocą.
Jajka z cukrem ubić do białości i połączyć z chlebem.
Dodać posiekaną czekoladę oraz kakao.
Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
(Konsystencja ciasta powinna być dość rzadka.)
Piec 60 minut w 180 stopniach (do tzw. "suchego patyczka").
Po wyjęciu z piekarnika wierzch ciasta (jeszcze ciepły) posmarować kremem czekoladowym i posypać zmiksowanymi (nie na drobno) w malakserze składnikami posypki.
OdpowiedzUsuńWypróbuję🙂👏
Czekam na efekt.
Usuń